Kako narediti piščal?

Spomladi, ko se prične pretakati sok po drevesih ali grmovju in le ta prično zeleneti, je najprimernejši čas za izdelavo piščali. Običajno uporabimo vrbovo palico lahko pa tudi drug les. Vežno je da ima dovolj debelo lubje in dovolj soka.

Za izdelavo potrebujemo: vrbovo palico premera približno 1 cm in dolžine 10 cm brez stranskih vejic ter oster nož.

Izdelava:

  1. vrbovo vejo na eno strani ravnega dela odrežemo pravokotno (na skici rdeča črta). Na drugi strani jo bomo odrezali kasneje.
  2. na tistem delu kjer smo palico pravokotno odrezali poševno odrežemo ustnik.
  3. na nasprotni strani kjer smo odrezali ustnik, izrežemo majhno odprtino - ne sme biti prevelika. Na zgornjem delu te odprtine zarežemo hkrati v les in s tem označimo dolžino ustnika za kasneje. Oblika, velikost in položaj te odprtine so pomembni (glej sliko). Na mestu želene dolžine piščali 2 krat zarežemo okrog palice. Nato iz vmesnega dela odstranimo lubje, da dobimo kolobar kot ga kaže skica.
  4. sedaj z ročajem noža ali drugo palico enakomerno tolčemo po celotni dolžino palice. Hkrati z drugo roko palico počasi vrtimo, tako da pretolčemo celotni del palice namenjen piščali. Ne premočno, da ne poči lubje. Tolčemo tako dolgo, da lubje odstopi in ga lahko z rahlim vrtenjem z roko premaknemo in nato previdno odstranimo. Pri odstranjevanju lubje ne sme počiti.
  5. odrežemo ustnik pri zgornjem delu odprtine. Pomembno je, ko smo rezali odprtino, smo malo zarezali v les in si s tem označili dolžino ustnika.
  6. na zgornjem delu odrezanega ustnika ravno odrežemo del palice (ne preveč, bolje manj in kasneje po potrebi še malo). Skozi ta del ustnika bo prihajal zrak do odprtine. Upoštevajmo tudi krčenje lubja, ko se piščal suši.Pri posušeni piščali bo zgornja odprtina ustnika nekoliko manjša.
  7. od preostalega dela palice odrežemo spodnji del, ki bo zapiral cev piščali. Nato v prazno lubje vstavimo nazaj na svoje prvotno mesto ustnik. Pomembno je, da se ustnik konča tam kjer se nahaja začetek odprtine. Na drugi strani pa zapremo cev s spodnjim delom. Glede na to kako globoko vstavimo spodnji del. določamo višino tona. (na skici rumen del označuje prost del piščali)

 

S tem je naša piščal izdelana. Če smo dovolj spretni pa lahko s podobnim postopkom dodamo še eno ali več lukenj.